De Sterregaard Marti En Willem

Buitenwerkdag in Hedel voor vrijwilligers

Op zaterdag 3 december gaan we samen aan de slag met landschapsonderhoud bij het biologisch-dynamisch fruitteeltbedrijf de Sterregaard in Hedel. Vrijwilligers, buren en dorpsgenoten zijn om 9.00 uur welkom. Op deze ochtend worden op het bedrijf verschillende groenelementen aangeplant waaronder een struweelhaag. Voor koek en zopie wordt gezorgd.

3 december 2022
Hedel
Jesse Noordzij
Steek je handen uit de mouwen bij biologisch-dynamisch fruitteeltbedrijf de Sterregaard

Marti van den Bogert en Willem van den Berg kregen in 1987 de kans om een stuk grond van Marti’s ouders te kopen. Dat was het begin van de oase die nu bekend staat als het biologisch dynamische fruitteeltbedrijf de Sterregaard in Hedel. In de prachtige boomgaard groeien allerlei oud-Hollandse vruchten maar ook nieuwe rassen zoals Santana en Colina. Vroeger was de Sterappel het hoofdproduct, dit is ook waar hun naam van afstamt. Tegenwoordig is de diversiteit groot: zo telen Marti en Willem zo’n 20 soorten appels, 8 soorten peren, 10 soorten pruimen, verschillende noten en divers kleinfruit. Drie jaar geleden hebben ze bij de Sterregaard een prachtige kas gebouwd waarin verse groenten, zoals asperges, tomaten, bonen, aubergines groeien. Elke maandag maken Willem en Marti verse biologische pakketten klaar voor hun abonnees. De bio-pakketten worden gevuld met groente en fruit, dat vers van het land, uit de boomgaard of van collega telers komt. De pakketten worden op verschillende locaties in de Bommelerwaard en Den Bosch bezorgd.

Biodiversiteit

Naast een gezonde voedselproductie vinden Marti en Willem een bewuste omgang met natuur en landschap belangrijk. Biodiversiteit staat centraal bij de Sterregaard. Ze vinden kwaliteit dan ook veel belangrijker dan kwantiteit. Zo gaan deze kwekers niet voor een grote oogst van een enkel product maar liever een wat kleinere oogst van verschillende rassen. Zij maken gebruik van natuurlijke vijanden en gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. Dit houdt de natuur in balans en dat maakt de Sterregaard een paradijs voor mens, dier en natuur.

Buitenwerkdagen voor bewoners in de omgeving van Hedel

Marti en Willem: “We willen meer aan natuurversterking doen op en rond het bedrijf, zoals de aanplant van meer inheemse bomen en struiken, maar dat vraagt ook onderhoud. Graag willen we bewoners uit de omgeving hierbij betrekken. Met de buitenwerkdagen hopen we wat meer helpende handjes te krijgen.” Dit is één van de buitenwerkdagen waarvoor Marti en Willem, bewoners van Hedel en omgeving uitnodigen. Het wordt een gezellige ochtend waar iedereen elkaar leert kennen én wat leert over landbouw, landschap en natuur. Het doel is uiteindelijk om een groepje vrijwilligers bij elkaar te krijgen dat eens in de zoveel tijd mee wil komen helpen op de boerderij. Deze eerste werkdag is vrijblijvend om eens te komen kennismaken. Kinderen vanaf 8 jaar zijn welkom.

Aanmelden

Aanmelden voor de werkdag kan via slgelderland.nl/projecten/boerderijwerkgroep-sterregaard. Na aanmelding ontvang je een mail met details over het tijdstip en de locatie.