Boerderijwerkgroep Boerderij De Zuiderstee Bron Margreet Vloon

Steek je handen uit de mouwen bij boerderij de Zuiderstee

Op vrijdagmiddag 17 februari gaan we samen aan de slag met landschapsonderhoud bij boerderij de Zuiderstee in Hierden. Vrijwilligers, buren en dorpsgenoten zijn op deze tweede buitenwerkdag weer van harte welkom. Op deze middag worden op het erf van Anne Jan en Rinske Voerman diverse hagen met streekeigen soorten aangeplant. In totaal gaat het om maar liefst 1000 struikjes! Extra handjes zijn dus gewenst. Voor koek en zopie wordt gezorgd.

10 februari 2023
boerderij de Zuiderstee in Hierden
Jesse Noordzij van SLG
Onderweg naar een biodivers erf

Boerderij de Zuiderstee in Hierden is volop in ontwikkeling. Op dit moment hebben Anne Jan en Rinske Voerman 70 schapen, ze willen dat in de toekomst uitbreiden naar 150-200 ooien. De schapen grazen in een gebied van Natuurmonumenten, waar ze ingezet worden voor natuurbeheer. De huiskavel is nu nog vrij kaal, het plan is om een moestuin aan te leggen met directe verkoop én om bomen en struiken aan te planten. SLG ondersteunt Anne Jan en Rinske met een biodiversiteitsplan, waarmee deze boeren de natuurwaarde van de Zuiderstee willen versterken samen met mensen uit hun omgeving. Boer Anne Jan: “We zijn al hard bezig met het in gang zetten van de biodiversiteitsplannen. Het is geweldig dat dat kan met behulp van vrijwilligers uit de buurt. Maar, we hebben nog veel meer handen nodig om goed werk te verzetten.”

Fruitbomen aangeplant

Op de eerste buitenwerkdag waren zeven mensen uit Hierden en Harderwijk afgekomen. Samen met de boeren hebben ze op een koude winterse decembermiddag 15 hoogstamfruitbomen aangeplant. Zo hielp vrijwilliger Sandra Krens mee met het planten van de appel- peren en pruimenbomen. Ze woont nog niet zo lang in Hierden en is op zoek naar lokaal geproduceerd eten. De plannen van de Zuiderstee voor het verbouwen van lokale groente en verkoop via de coöperatie in oprichting spreken haar wel aan: “Ik wil er wel aan meewerken om meer biodiversiteit te brengen in de streek.”
Boer Anne Jan blikt terug op de middag: “Tijdens werkdagen met vrijwilligers, kunnen we laten zien dat we in de landbouw ook positieve dingen doen. Dat deze mensen een steentje willen bijdragen, dat vind ik wel heel bijzonder.”

Gemengde hagen planten

Vrijdag 17 februari is de tweede buitenwerkdag waarvoor Anne Jan en Rinske bewoners van Hierden en omgeving uitnodigen. Samen met vrijwilligers van de Boerderijwerkgroep gaan ze diverse gemengde hagen met verschillende soorten struiken planten. Dat is goed voor de biodiversiteit en het past in het landschap. Kinderen vanaf 8 jaar zijn ook welkom.

Meld je snel aan

Wil je deze boeren meehelpen met het aanplanten van landschapselementen en tal van andere klussen waar de boer en de biodiversiteit mee geholpen worden?

Meld je nu aan

Na aanmelding ontvang je een mail met details over het tijdstip en de locatie.

Dit is een activiteit van het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland, deze activiteit wordt begeleid door SLG en wordt mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland.