Boerderij De Zuiderstee Koeien

Buitenwerkdag in Hierden voor vrijwilligers

Op vrijdagmiddag 2 december gaan we samen aan de slag met landschapsonderhoud bij boerderij de Zuiderstee in Hierden. Vrijwilligers, buren en dorpsgenoten zijn om 13.00 uur welkom. Op deze middag worden op het erf van Anne Jan en Rinske Voerman verschillende groenelementen aangeplant waaronder een hoogstamboomgaard met historische rassen. Voor koek en zopie wordt gezorgd.

2 december 2022
Hierden
Jesse Noordzij
Steek je handen uit de mouwen bij boerderij de Zuiderstee

Anne Jan en Rinske Voerman zijn met hun kinderen Jolieke, Jasper en Silke gaan wonen op boerderij “de Zuiderstee” in Hierden. Anne Jan was er al jong van overtuigd dat hij boer wilde worden. Tijdens zijn opleiding aan de landbouwschool leerde hij de boeren in de omgeving van Hierden kennen en ging hij zijn eerste schapen en koeien houden. Daarvoor mocht hij onder andere de grond en schuren van deze boerderij gebruiken. “Nadat wij hier al veel jaren samen hebben gewerkt, zijn wij erg blij dat we ook de boerderij over hebben kunnen nemen om er met ons gezin te gaan wonen”, aldus de familie Voerman.

Onderweg naar een biodivers erf

De Zuiderstee is op dit moment nog volop in ontwikkeling. De familie Voerman heeft zo’n 50 fokschapen, 10 zoogkoeien en een koppel (leg)kippen. Het erf is op dit moment nog vooral praktisch en sober ingericht, het is er stil en zijn er weinig insecten en vogels. Dat moet anders. SLG ondersteunt Anne Jan en Rinske daarom (in samenwerking met Natuurmonumenten) met een biodiversiteitsplan, waarmee deze boeren de natuurwaarde van de Zuiderstee willen versterken. Door de mensen in onze omgeving meer te betrekken bij het beheer van hun land, hopen Anne Jan en Rinske samen te werken aan een platteland waar voldoende ruimte is voor dieren en planten en waar ook volop ruimte is om te ondernemen en prettig te wonen, werken en recreëren.

Help je mee?

Anne Jan: “We zijn al hard bezig met het in gang zetten van de biodiversiteitsplannen. Het is geweldig dat dat kan met behulp van vrijwilligers uit de buurt. Maar, we hebben nog veel meer handen nodig om goed werk te verzetten.”

Wil je deze boeren meehelpen met het aanplanten van landschapselementen, het aanleggen van een hoogstamboomgaard en een tal van andere klussen waar de boer en de biodiversiteit mee geholpen worden? Dit is één van de buitenwerkdagen waarvoor Anne Jan en Rinske bewoners van Hierden en omgeving uitnodigen. Het wordt een gezellige middag waar iedereen elkaar leert kennen én wat leert over landbouw, landschap en natuur. Het doel is uiteindelijk om een groepje vrijwilligers bij elkaar te krijgen dat eens in de zoveel tijd mee wil komen helpen op de boerderij. Deze eerste werkdag is vrijblijvend om eens te komen kennismaken. Kinderen vanaf 8 jaar zijn welkom.

Aanmelden

Aanmelden voor de werkdag kan via slgelderland.nl/projecten/boerderijwerkgroep-zuiderstee. Na aanmelding ontvang je een mail met details over het tijdstip en de locatie.