Koeien_weiland_12022021

Handen uit de mouwen bij biologische melkveehouderij De Klaver

Op zaterdag 12 februari opent de biologische melkveehouderij De Klaver in Angerlo haar deuren. Vrijwilligers, buren en dorpsgenoten zijn welkom om te komen helpen bij het onderhoud van het landschap op het bedrijf. Er zal die ochtend gesnoeid en gezaagd worden in de buitenlucht. Meld je nu aan voor de buitenwerkdag.

12-02-2022
Angerlo
Eward Timmerman

Van het snoeimateriaal zal een takkenril gemaakt worden. Voor koek en zopie wordt gezorgd. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) begeleidt deze activiteit met als doel het lokale netwerk van dit natuurinclusieve boerenbedrijf te versterken en meer mensen kennis te laten maken met landbouw, natuur en landschap.

Unieke locatie

De Klaver is gelegen op Landgoed Bingerden. Deze historische buitenplaats bestaat uit monumentale gebouwen, een landschapspark en omliggende landerijen. Wilbert en Astrid van de Cruijsen pachten een deel van  het land voor hun vee. De 70 koeien en 40 stuks jongvee grazen op de kruidenrijke graslanden, maar ook in nabijgelegen natuurgebieden van Natuurmonumenten langs de IJssel. De kudde kalft in de herfst af, zodat de koeien de gehele zomer buiten kunnen lopen. Wilbert: “Biologische landbouw is een landbouwvorm die rekening houdt met het milieu en dierenwelzijn. De krijgen dieren veel ruimte en er wordt geen chemie gebruikt. Deze vorm van landbouw past goed bij landgoed Bingerden en daarom zijn wij hier 14 jaar geleden terecht gekomen.”

Lekker buiten aan het werk

De boerderij, de stallen en de kruidenrijke weilanden van De Klaver zijn omzoomd met meidoornhagen en het gebied wordt doorkruist door een bosrand. Er is enkele jaren geleden ook een voedselbos aangelegd. Al deze elementen vragen onderhoud en daarom is er een Landschapswerkgroep actief die iedere donderdagochtend bij elkaar komt. Nico Hooiveld is de coördinator van de groep. “Wij werken lekker buiten in plaats van dat we naar de sportschool gaan. Normaal gesproken doen we klussen in het park van Bingerden. Maar met deze buitenwerkdag gaan we aan de slag op de boerderij van Wilbert en Astrid. Een mooie samenwerking!“.

Versterken van het lokale netwerk

De laatste jaren is De Klaver meer gaan doen aan lokale afzet. Zo is het mogelijk om vleespakketten te bestellen en is er een melktap geopend met verse melk. Met de buitenwerkdagen hopen ze wat meer helpende handjes te krijgen uit de omgeving die op het bedrijf of op het landgoed af en toe kunnen helpen. Het worden gezellige dagen waar iedereen elkaar leert kennen én wat leert over landbouw, landschap en natuur.

Aanmelden voor de buitenwerkdag

De buitenwerkdag duurt van 10.00 uur tot 13.00 uur. Aanmelden voor de werkdagen kan via onderstaand aanmeldformulier. U ontvangt vervolgens een mail met details over het tijdstip en de locatie. De werkdag vindt alleen plaats als de weersomstandigheden het toelaten. Mocht dit tegenvallen, dan wordt een andere datum gezocht. Uiteraard worden de coronaregels in acht genomen.

Direct aanmelden

Bron: SLG