Bij natuurinclusieve landbouw is er aandacht voor kringlopen, natuur en landschap. De uitdagingen zitten onder andere in de kennis, wet- en regelgeving, en in een gezonde, rendabele bedrijfsvoering.
Harry Beekman heeft een melkveebedrijf en vleesvarkens in Beemte Broekland. Hij wil zich verdiepen in wat er mogelijk is met natuurinclusieve landbouw. En ook welke maatregelen interessant zijn voor de bedrijfsvoering.
“Ik ben al bezig met PlanetProof van Farmel. Maar er zijn meer dingen die ik anders kan doen, die ik nu nog niet doe. Daarin helpt het leertraject mij om mijn kennis te vergroten en tot een plan te komen.”
“De toepassing van natuurinclusief is niet zo simpel als men wel denkt. Het kost veel tijd en soms slaagt een maatregel bij de één wel en bij de ander niet. Iedereen is aan het experimenteren. Zo heb ik een voedselakker gehad en dat experiment is geslaagd.”
Voor zijn toekomstig perspectief ziet Harry dat hij breed moet kijken naar natuurinclusieve landbouw. “Van elkaar leren en nog meer bij elkaar op het bedrijf kijken is interessant”.

Op vrijdagmiddag 4 maart 2022 is de slotbijeenkomst. Kijk hier voor meer informatie en deelname
Samenwerking en organisatie
Partners in dit project zijn de gemeenten Lochem, Apeldoorn, Voorst en Brummen en LTO Noord afdeling Achterhoek Noord. Daarnaast is er samenwerking met Collectief Veluwe, ANV Veluwe IJssel Zoom en Natuurmonumenten. In twee jaar tijd zijn er 13 bijeenkomsten met de boeren geweest.
De boeren worden begeleid door Heidi Uenk, René Schepers en Gerjo Koskamp, docenten van Aeres Hogeschool en Happyland.
Bron: Cleantech Regio