De Vala 6

Doorzaaidemo kruidenrijk grasland

Steeds meer boeren werken met kruidenrijk grasland of overwegen het. Het is goed voor bodem, biodiversiteit en koe. Er is geen kunstmest meer nodig en de diep wortelende kruiden zorgen voor betere aanpassing aan extreme weersomstandigheden. Er zitten veel voordelen aan kruidenrijk grasland, maar het vergt kennis en ervaring om het te zaaien en te beheren. Vooral als je kiest voor doorzaaien in plaats van opnieuw inzaaien. De techniek van doorzaaien laat de bodem intact en plaatst het zaad in/onder de zode plaatst.

25 augustus 2023
Lunteren
Renee Baris

Sinds 2020 zijn Cor den Hartog en Dennis Minnen zich gaan verdiepen in de NOVAG doorzaaimachine. In samenwerking met veehouders en waterschappen uit de regio hebben ze proeven gedaan, op zoek naar het optimale resultaat. De betrokkenen zijn enthousiast over het resultaat van doorzaaien. Cor en Dennis willen de resultaten en hun ervaringen delen met een zo groot mogelijke groep boeren en andere geïnteresseerden.

Wim van Maanen heeft in het najaar van 2022 een demo doorzaaimachine (Single Disc Seeder) van Landkracht getest om kruiden en klavers in bestaand grasland door te zaaien. Met deze methode wordt de bestaande grasmat grotendeels intact gehouden. 

Demonstratie

Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij Schaapskooi de Groote Veen. De bijeenkomst zal in het teken staan van het leren over het beheer van kruidenrijk grasland en over het doorzaaien. Cor en Dennis lichten dit toe en laten zien waarom de NOVAG doorzaaimachine zo geschikt is. Michaela van Leeuwen, melkveehouder en projectleider bij LTO Noord, experimenteert al jaren met kruiden en doorzaaien. Zij deelt haar inzichten op het gebied van het beheer van kruidenrijk grasland. Vervolgens gaan we naar buiten om de NOVAG doorzaaimachine en de Single Disc Seeder te bekijken en wordt een doorzaaidemonstratie gegeven (NB als het weer het toelaat).

Programma 25 augustus
  • 13:15 uur: Inloop
  • 13:30 uur: Opening door Cor den Hartog 
  • 14:00 uur: Kruidenrijk Grasland door Michaela van Leeuwen
  • 14:45 uur: Pauze met koffie en thee
  • 15:00 uur: Novag ervaringen door Dennis Minnen
  • 15:15 uur: Het veld in
  • NOVAG doorzaaimachine bekijken en doorzaaidemonstratie
Locatie

We hopen jullie allen te zien op 25 augustus bij

  • Schaapskooi de Groote Veen
  • Grote Veenderweg 10
  • Lunteren.
Aanmelden

Om rekening te kunnen houden met het aantal deelnemers en catering vragen wij om jezelf van tevoren aan te melden.

Meld je hier direct aan voor deelname

Korting op Kruidenrijk grasland

Via de actie 1001ha kunnen alle boeren een flinke korting krijgen op het bestellen van kruidenrijk zaad, maximaal 3ha per boer. Speciaal voor boeren uit gemeente Ede is er ook een korting beschikbaar op doorzaaien.

Kijk op de website voor alle informatie: