IMG 20221116 110707

Kennissessie 'Ondernemen met natuurinclusieve zuivel'

Op 5 april 2024 houden we de kennissessie Ondernemen met natuurinclusieve zuivel'. COO van Royal A-ware Klaas de Jong gaat in op het belang van verschillende melkstromen en het vermarkten van natuurinclusief. Ervaren melkveehouders gaan in op hun keuze voor een melkstroom. Deze kennisbijeenkomst bij Suzies Farm zal in het teken staan van kansen in de afzetmarkt, waarbij de centrale vraag is; hoe maak jij als ondernemer de beste strategische keuze voor een passend verdienmodel voor natuurinclusieve zuivel? DLV Advies en True Food Projects begeleiden deze kennissessie. Mis het niet en meld je aan!

05 apr 2024
Suzies Farm, Aalten
Jeanne Steverink

Meld je hier direct aan

Melkveehouders gaan een onzekere toekomst tegemoet. Maar zeker is dat wet- en regelgeving gericht op meer natuur en milieu, zal leiden tot extensivering en een stijging van kosten. Anderzijds is het ook zeker dat er steeds meer verschillende melkstromen komen – gericht op meer natuur, milieu en dierenwelzijn – die ook een meerprijs betalen. Hoe ga je daar als boer mee om? Hoe maak je de beste strategische keuze voor een passend verdienmodel voor natuurinclusieve zuivel? Ga je voor de laagste kostprijs en schaalvergroting of kies je voor een bepaalde melkstroom met ketensamenwerking en een meerprijs?  Of ga je de uitdaging aan om zelf je eigen melk te vermarkten?

Keuzes maken

Het is de tijd om keuzes te maken voor de langere termijn. Wat past bij jou bedrijfssituatie en hoe breng je je inzet voor natuur, landschap, biodiversiteit tot waarde en verdien je een belegde boterham? Dat en meer komt aan bod in deze kennissessie ''Ondernemen met natuurinclusieve zuivel''. Zowel theorie en zeker ook de praktijk van zuivelconcepten.

Deze kennissessie is een vervolg op de eerste Gelderse natuurinclusieve landbouwdag op 14 november vorig jaar, met de hoofdconclusie: ''Kom van het erf af, blijf met elkaar in gesprek en doe dingen waar jij als ondernemer gelukkig van wordt. Dan liggen de kansen voor het oprapen''. DLV Advies en True Food Projects organiseren samen dit vervolg met Rabobank voor Achterhoekse melkveehouders als onderdeel van het Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland.

DLV Advies en True Food Projects zullen de aandacht vestigen op afzetkansen, hoe werk je in de keten samen om de kansen voor natuurinclusieve zuivel te benutten? Adriaan Dubbeldam van DLV: “We zeggen ook niet dat er één strategie de beste is. Het gaat erom wat bij je past. Belangrijk is dat je zelf als boer een strategische keuze maakt en daar een passende afnemer bij zoekt.”

Programma en sprekers

Gezamenlijke aftrap

Laat je inspireren door de huidige ontwikkelingen in duurzamere melkstromen en wat hierbij van jou als ondernemer wordt gevraagd.

  • Klaas de Jong - COO Royal A-ware: Visie van Royal A-ware op duurzamere melkstromen, de kansen en bedreigingen.
  • Adriaan Dubbeldam - DLV Advies: Strategisch ondernemerschap – weten wat er bij jou, je bedrijf en je omgeving past. Hoe benut je natuurinclusief voor de vraag uit de markt?
  • Maurits Steverink - True Food Projects: Welke zuivelconcepten zijn er? Hoe werken supermarkten, merken en keurmerkhouders en waar verschillen ze in en in welke afzetmarkten zijn ze actief. Hoe werken boeren in ketens en welke kansen liggen er voor natuurinclusieve zuivel?

Panelgesprek met ondernemers

Wat waren hun overwegingen en waarom kiezen ze juist voor dit verdienmodel? Hoe speelt natuurinclusief hierin een rol?

  • Rint de Jong - Rint is bestuurder van coöperatie Rouveen, ondernemer met twee biologische melkveebedrijven en een gangbaar akkerbouwbedrijf en werkt mee aan het biologische kaasconcept voor Lidl.
  • Kees Schutte - Kees creëerde zijn eigen afzet in de supermarkt bij Jumbo, Plus en Albert Heijn via het merk Mijn Boer Kees een heeft gekozen voor het Beter Leven keurmerk 2-sterren

Gezamenlijke lunch

Verdiepende sessie

  • Duik in de ketenconcepten en de natuurinclusieve criteria met DLV Advies

Gezamenlijke afsluiting

  • Reflectie van de dag
Deelnemen?
  • Deze kennissessie is specifiek voor Achterhoekse melkveehouders
  • Datum: vrijdag 5 april, 10.15 - 14.15 uur (incl lunch)
  • Locatie: Suzie's Farm, Loohuisweg 5, 7121 JL Aalten

Aanmelden verplicht! Dit kan tot en met 27 maart 2024!

Meld je hier direct aan!