Aanplanting Website 052 Marcel De Bont Fotografie

Knotwilgen planten voor koeien in Horssen

Op vrijdag 26 januari organiseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een aanplantmiddag bij de melkveehouderij van de familie Uijttewaal in Horssen. Samen met vrijwilligers gaan ze nieuwe knotwilgen planten. De werkdag duurt van 13.00 tot 15.30 uur. We beginnen met koffie/thee en uitleg. Meld je snel aan en help mee!

26 jan 2024
Horssen
“Samen werken in de buitenlucht is gezellig”

Antoinette en Simone Uijttewaal, van het melkveebedrijf in Horssen, gaan meer bomen integreren in hun bedrijfsvoering. SLG heeft hiervoor een bedrijfsplan gemaakt. Om dit te starten willen ze de aanplant en het onderhoud van een wilgenrij op hun weiland aanpakken met een vaste groep vrijwilligers. “Het landschap divers maken is leuker als je het samen kan doen! Het werk in de buitenlucht met een groep mensen is gezellig, en we zorgen altijd voor een soepje of kopje koffie na het harde werk,” aldus Antoinette. Het gaat met name om landschapsonderhoud zoals het snoeien van de wilgen en heggen, aanleggen van takkenrillen en verwijderen van bramen.

Aspirine in wilgen

De aanplant van bomen en hagen is onderdeel van het toekomstbestendig maken van het melkveebedrijf. Zo is het bedrijf nu in omschakeling naar biologische landbouw. Antoinette en Simone zien veel voordelen van bomen en hagen. “We kwamen erachter dat koeien graag ‘snacken’ uit landschapselementen. Het blijkt dat in wilgen aspirine zit, het zou mooi zijn als onze koeien in de toekomst zelf kunnen selecteren uit de aanplant waar ze behoefte aan hebben. Ook helpen de wilgen met het schoonhouden van het slootwater,” vertelt Simone. 

 

Buitenwerkdagen voor bewoners in de omgeving van Horssen
Dit is één van de buitenwerkdagen waarvoor Antoinette en Simone bewoners uit de buurt uitnodigen. Het worden gezellige dagen waar iedereen elkaar leert kennen én wat leert over landbouw, landschap en natuur. Het doel is uiteindelijk om een groepje vrijwilligers bij elkaar te krijgen dat eens in de zoveel tijd mee wil komen helpen op de boerderij.

Aanmelden

Aanmelden voor de werkdag kan via de website van SLG: slgelderland.nl/projecten/boerderijwerkgroep-uijttewaal