Loeren Bij De Boeren

Loeren bij de boeren: laat je inspireren

Tien Achterhoekse VKA-melkveebedrijven stellen op vrijdag 15 september hun bedrijven open tijdens de derde editie van Loeren bij de Boeren van de vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA). VKA-leden, -partners, boeren uit de Achterhoek en Liemers die (nog) geen lid zijn en andere geïnteresseerden kunnen op deze dag twee van deze themabedrijven bezoeken. Aanmelden kan alleen vandaag en morgen nog!

15 september 2023
Achterhoek
Mascha Scharenborg
Leren van en met elkaar

In het lerende netwerk VKA staat leren van en met elkaar centraal. Boeren leren van boeren, met focus op een gezonde bodem, gezonde koeien, goed voer en met aandacht voor de natuur en maatschappij.
Ieder VKA-themabedrijf heeft op deze dag een eigen thema dat is afgeleid van de vier VKA-kringlopen: verbeteren van de ecologie, verbeteren van het rendement, vernieuwend ondernemerschap of verbinding met de maatschappij.

Excursies en ontmoeting

De tien bedrijven zijn:

  • melkveebedrijf Esselink-Scholten in Lochem
  • melkveebedrijf Harmsen-Bakker in Vorden
  • melkveebedrijf De Kamp in Vethuizen
  • melkveebedrijf Fisser-Westerveld-Schotsman in Sinderen
  • melkveebedrijf Lankhorst in Voorst
  • melkveebedrijf Reinders-Boschloo in Angerlo
  • melkveebedrijf Kapper-Lammers in Zutphen
  • melkveebedrijf Mateman-Grevers in Vragender
  • zuivelboerderij Hof zum Walde in Spijk
  • melkvee- en zuivelbedrijf Heijink in Laren

Op de website van de VKA is meer informatie over deze bedrijven te lezen. De melkveehouders van de tien thema-bedrijven geven tijdens de dag een excursie op hun bedrijf en bezoekers kunnen gedurende de dag met meerdere collega-boeren in gesprek. Je bezoekt ’s ochtends en ’s middags een bedrijf. De lunch is op de tweede locatie. Ook wordt (kort) iets nieuws gepresenteerd, want de VKA licht tijdens Loeren bij de Boeren een interessante nieuwe ontwikkeling binnen de vereniging toe.

CowToilet, druppelirrigatie en klei op zand

Het melkveebedrijf van melkveehouder Henk, Liesbeth en zoon Bram Mateman is één van de tien themabedrijven. Het bedrijf telt 170 Fleckvieh-melkkoeien en 85 stuks jongvee. Sinds dit voorjaar zijn zes voerboxen met CowToilet in gebruik op het bedrijf. Henk: “Wij doen aan Loeren bij de Boeren mee omdat we vernieuwend ondernemen. Ik ga zelf ook graag kijken bij andere boeren. Waarom doen ze iets, waarom niet.  Je ziet altijd iets nieuws en het is leuk en interessant om andere boeren te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan. Wij vertellen over onze ervaringen met het CowToilet  en de afwegingen daarbij. Ook zijn we deelnemer aan de BES-pilot en de pilot waarbij klei op zandgrond wordt aangebracht.”

Eén van de vijf ecologiebedrijven tijdens Loeren bij de Boeren is het bedrijf van Wilry Giesen in Vethuizen. Giesen heeft druppelirrigatie- en fertigatie in de mais. De vers gras-opname op het bedrijf is hoog door veel weiden te combineren met zomerstalvoeren. “Tijdens andere edities van Loeren bij de Boeren heb ik ideeën opgedaan waar ik op eigen bedrijf mee aan slag ben gegaan. Dat hoop ik andere boeren ook mee te geven die ons op 15 september bezoeken”, aldus Wilry.

Meld je vandaag nog aan

Meld je snel aan, want dat kan tot en met 7 september.

Ja, ik meld me aan

Op 11 september ontvang je bericht bij welke twee melkveebedrijven je bent ingedeeld. Daarbij probeert de VKA rekening te houden met jouw voorkeur, als je dat bij aanmelding hebt aangegeven.