Het nieuws vliegt je om de oren: stikstofcrisis, biodiversiteitscrisis, boerenprotesten en een ‘landbouwtransitie’. Dat heeft allemaal te maken met iets wat we iedere dag doen: eten. Uiteindelijk willen we allemaal gezond en betaalbaar voedsel, een gezonde bodem, schoon water en een levendig landschap, met een eerlijke prijs voor de boer.
Akkerbouwer Theo Nieuwenhuis uit Didam teelt op 51 hectare granen, aardappels, lupine, peulvruchten voor menselijke consumptie. Ook heeft hij enkele hectare grasland en plantte hij onlangs hazelnoten en andere bomen en struiken aan in een agroforestry systeem. Hij gebruikt op zijn land geen kunstmest en pesticiden, zorgt voor een gezonde bodem en probeert de kringloop op zijn bedrijf zo veel mogelijk te sluiten.
Met zijn akkerbouwbedrijf Haolderkamp wil hij zijn producten het liefst lokaal verkopen en zijn teelt uitbreiden met groenten voor mensen in de regio. Zijn passie is om verse, gezonde producten direct op de tafel te krijgen bij inwoners in de omgeving. Lokale verkoop stelt Theo daarnaast in staat zijn producten voor een eerlijke prijs te verkopen, zodat hij met zijn akkerbouwbedrijf ook kan bijdragen aan biodiversiteitsherstel en bodemkwaliteit. Hij is op zoek naar hoe hij dit het beste kan aanpakken en benieuwd naar de mening en behoefte van inwoners én producenten en boeren uit de omgeving. Daarom wil hij graag met inwoners en boeren uit de regio Didam, Zevenaar, Duiven, Westervoort, Velp en Rheden in gesprek over voedsel.
In juni vindt daarom een gespreksreeks over dit thema plaats op zijn boerderij bij Didam. Op dinsdagavond 11 juni maak je kennis met Theo Nieuwenhuis en zijn verhaal, en krijg je een rondleiding over de boerderij. Op woensdag 26 juni vervolgen we het gesprek om te kijken hoe de samenwerking met andere boeren en inwoners eruit kan zien om zijn groentes op het bord te krijgen van mensen uit de buurt. Doel van de gesprekken is dat we met elkaar meedenken in open dialoog.
Meedoen?
Wil je meedoen aan deze gespreksreeks? Meld je dan aan via deze link.
De gesprekken worden georganiseerd vanuit het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland en begeleid door Natuur en Milieu Gelderland en Voedselnetwerk Achterhoek.