Nieuwe ontwikkelingen mogen daar nu alleen nog als ze een bijdrage leveren aan natuur en landschap in het algemeen, en bevordering van de biodiversiteit in het bijzonder. Als een initiatief enkel alleen voor economisch gewin is, wordt er niet meegewerkt door de gemeente. Fijn voor de mensen in Nijmegen en omstreken die bezorgd zijn om gezond voedsel en om de natuur, en die nu aan de rand Van Nijmegen aan hun trekken kunnen komen.
Sinds kort pacht Herenboeren Lingezegen-Grootstal naast 5 ha land in Park Lingezegen ook 5 ha grond op Landgoed Grootstal. ‘Herenboeren’ is een coöperatieve boerderij, waarvan de leden samen met een boer zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen hun eigen voedsel verbouwen. Daarbij geven ze veel aandacht aan biodiversiteit en landschapsontwikkeling. Het is een gemeenschap van eigenaren die zelf verantwoordelijkheid nemen en vaak ook zelf de handen uit de mouwen steken.
Maar er werken meer bedrijven samen in ‘De Kop van Malden’; elk met hun eigen visie. Ploegen doen Fernande en Vera op ‘Het Heerlijke Land‘ (Grootstal) bijvoorbeeld niet: goed voor het bodemleven! En op hun ‘solidaire’ tuin bieden ze kosteloze oogstaandelen aan buurtgenoten in armoede. Enfin, kom maar eens kijken: 11 mei open dag!
- ‘De Heerlijke Bosgaard’ voedselbos, en een boomkwekerij, nog in ontwikkeling.
- ‘Pantry’ zelfbedieningswinkel: verschaf jezelf toegang met je kaart, reken af en vertrek.
- ‘Het bloemenlandje’, onbespoten bloemen, je mag komen plukken (of laten plukken)
- ‘Gelukkige groentes’, biologische groente-abonnementen, cursussen
- ‘De Dassenhof iets verder op de Haterseweg, t.o. De Elshof’. In de zomer kun je op woensdagmiddagen fruit plukken zoals honingbessen, frambozen, bessen, appels, pruimen, etc.
- Kiemkracht 64: Einde Hatertseweg, tegen Malden aan: 1,5 hectare eetbaar landschap en een prachtig Aardehuis voor bijeenkomsten, vergadering, educatie e.d. In de zomermaanden is de tuin open.
- Werelds, voedselbos in ontwikkeling, aan fietspad Oprijlaan