STILL.WIJLAND 72 1200X675

Webinar: 'Met idealen naar inkomen: randvoorwaarden voor natuurinclusieve melkveehouderij'

Natuurinclusieve – of regeneratieve – melkveehouderij is allang niet meer alleen weggelegd voor idealistische pioniers. Steeds vaker blijkt: als de randvoorwaarden kloppen, kan het een financieel rendabele én duurzame bedrijfskeuze zijn. Op 5 juni 2025 deelt Wij.land met samenwerkende organisaties de nieuwste inzichten uit het onderzoek "Onder de Streep", met ervaringen van 88 melkveehouders.

 

5 juni 2025
Online
13;00-14:30 uur

Meld je direct aan

Bij natuurinclusieve melkveehouderij draait alles om slim samenwerken met de natuur. Dat begint bij een gezonde bodem, het sluiten van kringlopen en het versterken van het ecosysteem. Dat levert niet alleen besparingen op in de bedrijfsvoering, maar ook waarde voor het landschap én waardering vanuit de maatschappij.

Positieve impact op de omgeving

Veel van deze natuurinclusieve boeren helpen bij het behalen van klimaatdoelen, vertellen een sterk verhaal en dragen lokaal bij aan natuur, water en bodemkwaliteit. Maar… waarom kiest dan toch niet iedere boer om deze weg in te slaan? Daar was geen antwoord op, in ieder geval niet een antwoord gebaseerd op het verhaal en de feiten van échte boeren.

Daarom ontwikkelden Wij.land en De Natuurverdubbelaars de Kosten-Baten Analyse: een methode om de boekhouding van boeren écht te doorgronden. Wat maakt dat natuurinclusief wél werkt bij de één, en niet bij de ander?

Sinds 2021 voeren we het onderzoek “Onder de Streep” uit. Inmiddels zijn we drie edities verder, met een groeiende groep van inmiddels 88 deelnemende melkveehouders en steeds scherpere inzichten. In dit webinar delen we de nieuwste resultaten uit 2023 en 2024: wat zijn nu écht de randvoorwaarden voor natuurinclusieve melkveehouderij? Het webinar is interessant voor iedereen met interesse in natuurinclusieve melkveehouderij en hoe dit op nog meer plekken lonend kan worden gemaakt, en ook gehouden!

Krijg inzicht in natuurinclusief

Meld je aan voor het webinar en krijg inzicht in de werkelijke randvoorwaarden voor een toekomstbestendige landbouw.

Meld je hier direct aan

Organisatie

Met bijdragen van: Wij.land, De Natuurverdubbelaars, BoerenNatuur Fryslân, Vruchtbare Kringloop Oost, Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland, Brabants Bodem, Countus, Derksen Management Support en Voor Bio.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.