GNMF Bertus Oldenhave Hoge Resolutie 8593 (Fotograaf Annemieke Kok)

Betuwse bloemenstroken zijn lust voor burgers en beestjes

De kleurrijke bloemenstroken steken prachtig af tussen het egale groen van een weiland of bruin van een akker. Dankzij het natte voorjaar zijn de stroken mooier dan ooit. Maar vooral ook een uiterst fijne omgeving van grofweg 30 bij 200 meter voor vele beestjes.

De Gelderlander wijdt een mooi artikel aan de bloemenpracht in de Betuwe. Het is het werk van de Agrarische Natuurvereniging Lingestreek en de Weidevogelwerkgroep; uiteraard in samenspraak met de agrariërs die stukjes van hun landerijen beschikbaar stellen. "Trioranden, want de vlakken bestaan uit drie delen”, zegt Randwijker Hans Swarts van de Weidevogelwerkgroep. ,,Een deel is vorig jaar ingezaaid, een even grote strook ernaast is voor volgend jaar en daarnaast nog een braakliggende strook langs de sloot die mag verruigen.” 

Veertig inheemse soorten

Zo’n vijftien stroken zijn er in het open gebied tussen Valburg, Heteren en Herveld aangelegd, pal westelijk van de A50. "Vorig jaar ingezaaid met veertig inheemse soorten: van klaprozen en phacelia - ook wel bijenbrood genoemd - tot enkele granen en tarwe”, licht de in Echteld woonachtige Corine Weiman toe. Zij coördineert al dit soort natuurverrijkingsplannen in de Betuwe tussen Doornenburg en het Amsterdam-Rijnkanaal. 

Het ideale leefgebied

Dit stukje Midden-Betuwe is volgens beiden het ideale leefgebied voor meerdere soorten dieren. "Heel veelzijdig: weidevogels, steenuilen, patrijzen. Maar ook modderkruipers en kamsalamanders, waarvoor we hier wat meer ecologisch slootbeheer zouden kunnen doen: 4 meter van de oeverkant niet meer bemesten.” 

Weiman: ''Een stuk westelijker heb je fantastische gebieden voor weidevogels, zoals het Ommerense en Maurikse veld''.

Lees hier het volledige artikel in De Gelderlander

Bron: De Gelderlander