IMG 20221116 110707

‘Boer&Buur met natuur’ zoekt Gelderse boeren en buren

Het nieuwe project ‘Boer&Buur met natuur’ heeft als doel de natuurinclusieve landbouw in Nederland te stimuleren door met boeren en ‘buren’ samen te werken aan bijvoorbeeld het versterken van biodiversiteit. In iedere provincie wordt gezocht naar twee coalities om samen te doen, te leren en te bouwen aan een beweging die landbouw en natuur combineert. De Natuur en Milieufederaties trekken hierin samen op met Caring Farmers, Herenboeren, Land van Ons, Lenteland en burgerboerderijen. Vanuit Natuur en Milieu Gelderland zoeken we Gelderse boeren en buren die deel willen nemen aan het project. De inschrijving is geopend tot en met 15 november.

Doelen van Boer&Buur met Natuur:
  • Versterken van de biodiversiteit
  • Groene boeren en actieve burgers dichter bij elkaar brengen en samen te werken aan een toekomstbestendig landbouw- en voedselsysteem.
  • Stimuleren van de directe afzet van de boeren naar de burgers (korte ketens)
  • Het opdoen van kennis die de landbouwtransitie in Nederland ondersteunt en andere boer-buur samenwerkingen stimuleert
Wat biedt Boer&Buur met Natuur?

We ondersteunen de twee samenwerkingen in Gelderland voor een termijn van drie jaar. Deelnemers kunnen met hulp van het programma samen plannen ontwikkelen en uitvoeren en daarbij een beroep doen op kennis van externe partijen. Deze kennis kan afkomstig zijn van collega-boeren, adviseurs of partners als Caring Farmers en Herenboeren. Zo kunnen samenwerkende boeren en burgers optimaal gebruik maken van de ervaring die in de afgelopen jaren al is opgebouwd met de overgang naar natuurinclusieve landbouw.

Voor wie?

Boer&Buur is bedoeld voor boer(en) en buren met ambities. Het doel is dat boeren en burgers samen een aantal slagen maken in het versterken van de biodiversiteit, de transitie naar natuurinclusieve landbouw en meer verbinding met ons voedsel. Samenwerking is een belangrijke drijfveer, binnen je eigen coalitie, maar ook met anderen die dezelfde ambities hebben. Als boer(en) en buren heb je elkaar al gevonden, óf je hebt concrete plannen waarvan de ander een essentieel onderdeel vormt.

Voorwaarden: 

  • Boeren die deelnemen beschikken over land en er zijn al plannen om natuurinclusief te gaan werken. 
  • En er zijn plannen waarbij lokale ‘buren’ betrokken worden of zijn. 
  • Een ‘buur’ kan ook een bedrijf zijn: een zorginstelling of organisatie die lokaal verbonden is met de boerderij. 
  • Zowel de boeren als de burgers zijn bereid de opgedane kennis en ervaringen te delen zodat nieuwe initiatieven tussen boeren en burgers hiervan kunnen leren. 

Ben jij of ken jij kansrijke projecten of samenwerkingen voor Boer&Buur met Natuur?

Neem dan contact op met Ingrid Kerkvliet i.kerkvliet@natuurenmilieugelderland.nl of 06-11293445

Deel je dit bericth in je netwerk? Fijn!

Aanmelden kan via de landelijke website: boerenbuurmetnatuur.nl/

Natuurlijke gesprekken, een dialoog tussen boeren en burgers

Natuur en Milieu Gelderland biedt naast het project Boer & Buur met Natuur óók de Natuurlijke Gesprekken aan. Een dialoog tussen boeren en burgers.

 

Heb je bijvoorbeeld plannen of ben je al bezig met natuurinclusieve maatregelen op je bedrijf, dan kan dat een mooi moment zijn om dit te delen met een groep burgers uit de omgeving. Of wil je juist een nieuw idee voorleggen of ben je op zoek naar samenwerking met mensen uit de buurt. Allemaal onderwerpen waarbij een goed (natuurlijk) gesprek tot inspiratie of nieuwe inzichten kan leiden. Natuur en Milieu Gelderland kan zo’n gesprek organiseren en begeleiden.  Afhankelijk van de vraag/het onderwerp kiezen we de vorm van de bijeenkomst. Het kan één bijeenkomst zijn maar het kunnen ook een aantal bijeenkomsten zijn (maximaal drie). De gesprekken kunnen op de boerderij plaats vinden, maar op een andere locatie is ook mogelijk.