20240126 135236A

Boerderijwerkgroepen volop buiten aan de slag

Afgelopen periode hebben adviseurs van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) bedrijfsplannen gemaakt voor boeren, die meer natuurinclusief willen gaan werken. Het gaat dan om onderhoud van het landschap en de aanleg van nieuwe landschapselementen op het terrein die ook een functie hebben in het bedrijf zoals voederhagen en aanplant van knotwilgen. Het gaat om streekeigen soorten struiken en bomen, die passen in het landschapstype van het boerenbedrijf.

Het blijft niet bij plannen, de uitvoering is in volle gang! SLG richt boerderijwerkgroepen op waarbij vrijwilligers deze boeren een handje helpen bij aanplant en bij het beheer van het landschap rondom de boerderij. Zo zijn er al boerderijwerkgroepen opgericht bij een melkveehouder in Velp, bij een biologische melkveehouder in Angelo, bij biologische boeren in Terwolde en Hierden, bij een biologische fruitteler in Hedel en bij een zorgboerderij in Hulshorst.

Dit voorjaar zijn we gestart met het oprichten van boerderijwerkgroepen in Dreumel, Horssen en Zeddam en organiseren we buitenwerkdagen voor vrijwilligers. Vrijwilligers krijgen eerst een rondleiding over het bedrijf en gaan dan aan de slag, bijvoorbeeld wilgen knotten of nieuwe wilgen aanplanten.

Buitenwerkdag


Zo was er vrijdag 26 januari jl. de eerste buitenwerkdag bij de familie Uijttewaal, van het melkveebedrijf in Horssen, waar SLG een boerderijwerkgroep op wil richten. Vrijwilligers kregen een rondleiding over het bedrijf en plantten daarna staken van wilgen in de grond. SLG zorgde voor de instructie, gereedschap en handschoenen. Het was een geslaagde dag!

“Samen werken in de buitenlucht is gezellig”

Antoinette en Simone Uijttewaal, van het melkveebedrijf in Horssen, gaan meer bomen integreren in hun bedrijfsvoering. SLG heeft hiervoor een bedrijfsplan gemaakt samen met het Agroforestry Netwerk Gelderland. Om dit te starten willen ze de aanplant en het onderhoud van een wilgenrij op hun weiland aanpakken met een vaste groep vrijwilligers. “Het landschap divers maken is leuker als je het samen kan doen! Het werk in de buitenlucht met een groep mensen is gezellig, en we zorgen altijd voor een soepje of kopje koffie na het harde werk,” aldus Antoinette. Het gaat met name om landschapsonderhoud zoals het snoeien van de wilgen en heggen en aanleggen van takkenrillen.

Aspirine in wilgen

De aanplant van bomen en hagen is onderdeel van het toekomstbestendig maken van het melkveebedrijf. Zo is het bedrijf nu in omschakeling naar biologische landbouw. Antoinette en Simone zien veel voordelen van bomen en hagen. “We kwamen erachter dat koeien graag ‘snacken’ uit landschapselementen. Het blijkt dat in wilgen aspirine zit, het zou mooi zijn als onze koeien in de toekomst zelf kunnen selecteren uit de aanplant waar ze behoefte aan hebben. Ook helpen de wilgen met het schoonhouden van het slootwater,” vertelt Simone.

Meer informatie over boerderijwerkgroepen vind je op slgelderland.nl.