De experimenteerlocatie is geen gebouw, maar een netwerk van boerenbedrijven, onderzoekers en organisaties. Op agrarische erven in Twente en de Achterhoek worden verschillende proeven uitgevoerd. Boeren experimenteren onder andere met het vasthouden van water op droge gronden, verbetering van de bodem, hergebruik van meststoffen en het telen van eiwitrijke gewassen als alternatief voor soja.
In de komende 5 jaar vinden verspreid over de regio meerdere proeven plaats. De resultaten – wat goed werkt, maar ook wat minder goed uitpakt – worden actief gedeeld via boerennetwerken en bijeenkomsten. Zo kunnen andere boeren profiteren van de opgedane kennis en zelf stappen zetten richting natuurinclusieve en toekomstbestendige landbouw.
De landbouwtransitie is niet alleen een taak van boeren. Daarom zoekt de experimenteerlocatie actief samenwerking met overheden, onderwijsinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het initiatief wordt getrokken door Stichting De Landbouwers, Wageningen University & Research (WUR) en de nieuwe Stichting Agrarisch Netwerk Achterhoek. Ook partijen als VALA, De Innovatie Coöperatie en 8RHK ambassadeurs zijn betrokken.

De kracht van deze experimenteerlocatie ligt in de regio zelf. Er wordt voortgebouwd op bestaande projecten en kennis uit Twente en de Achterhoek. Volgens Eric Kleissen, directeur van Stichting De Landbouwers, is het uitgangspunt: “Niet praten over boeren, maar samenwerken mét boeren aan een toekomstbestendige sector.”
Het streven is dat binnen 5 jaar 80% van de boeren in Oost-Nederland stappen heeft gezet richting een toekomstbestendig agrarisch bedrijf. Dat betekent: werken aan kringlooplandbouw, biodiversiteit, klimaatbestendigheid en het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen.
De landbouw staat voor grote veranderingen. Klimaatverandering, watertekort en strengere regelgeving maken het werk voor boeren uitdagender. Tegelijkertijd moet het beroep aantrekkelijk en rendabel blijven. De experimenteerlocatie helpt boeren om met deze ontwikkelingen om te gaan, met praktische kennis uit de regio zelf.
De Experimenteerlocatie Oost-Nederland is onderdeel van een landelijke regeling van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Meer informatie over deze regeling is te vinden op de website van RVO.