Website

'Buitengewoon' in de Achterhoek

Omroep Gelderland wijdde in Buitengewoon een volledig tv-programma aan mensen die tegen de stroom in knokken voor het behoud en versterken van het Achterhoekse coulissenlandschap. Melkveehouder Gerjo Koskamp uit Halle was één van hen. Hij vertelde hoe hij 25 jaar geleden de eerste stappen maakte naar natuurinclusieve landbouw. En nu zoals hij zelf zegt: ‘maximaal natuurinclusief boert’.

De Achterhoek staat bekend om zijn kleinschalig cultuurlandschap. Maar op veel plaatsen zijn natuur en landschap opgeofferd aan (intensieve) landbouw, industrieterreinen en woningbouw. Toch zijn er verschillende ondernemers en organisaties in de Achterhoek die er alles aandoen om het tij te keren. Naast melkveehouder Gerjo Koskamp, vrijwilligers van de Bomengroep Oude IJsselstreek, vertelde ook Petra Souwenbren, directeur van Natuur en Milieu Gelderland wat zij allemaal doen om het Achterhoekse coulissenlandschap te behouden en versterken.

De uitzending geeft een mooi beeld van wat gebeurt als we samen werken aan het herstel, behoud en versterken van dit kleinschalige cultuurlandschap.