Agroforestry 02

Cursus voedselbos ontwerpen van start

Zestien mensen zijn op 28 mei vol enthousiasme gestart met de cursus ‘Ontwerp je eigen voedselbos.’ Deze cursus maakt onderdeel uit van het project 'Voedselbossen en Agroforestry'. Deze deelnemers leren in 8 bijeenkomsten alles over de aanleg van voedselbossen en gaan het ook in de praktijk brengen op hun eigen locatie. 

De eerste cursusdag vond plaats bij Voedselbos Nieuwe Erven in Brummen aan de rand van een nieuwbouwwijk. Een echt bos is het nog niet, al bloeien de boterbloemen, staan er jonge fruitboompjes, zijn er poeltjes en zelfs patrijzen.

Geduld bij aanleg voedselbos

Uit het verhaal van docenten Chantal en Sander blijkt geduld nodig voor de ecologische ontwikkeling. Maar die ontwikkeling is zeker zichtbaar: zo hebben de distels die vorig jaar manshoog stonden, met hun diepe penwortels de grond losgemaakt (“En wist je dat je ze heel lekker kunt klaarmaken?”)!

16 voedselbossen in Gelderland

Ook theorie passeert de revue. Wat is een voedselbos eigenlijk en wat voor verschillende vormen en mogelijkheden zijn er? Met kennis van ecologische principes als successie en ‘ecologische niche’ kunnen de cursisten straks met kennis van zaken hun eigen voedselbos ontwikkelen. Zestien nieuwe voedselbossen telt Gelderland straks!

Bron: Natuur en Milieu Gelderland