Web2

De kracht van lokaal netwerk in de Groene Mantel

Op boerderij De Eikenhorst in Wijchen is het magazine 50 TINTEN BOERENGROEN gepresenteerd. Dit inspirerende blad brengt zeven portretten van agrariërs samen, die actief zijn in de Groene Mantel rondom Nijmegen. Samen met gemeenten, de provincie, het waterschap en andere belanghebbenden is er gekeken hoe deze boeren nog meer waarde kunnen creëren voor hun omgeving. Het magazine benadrukt de kracht van samenwerking en hoe deze nog verder benut en versterkt kan worden.

Hermen Vreugdenhil, directeur van Collectief Rivierenland schrijft regelmatig columns voor Stal en Akker. In zijn laatste column besteedde hij aandacht aan het Magazine 50 TINTEN BOERENGROEN.

‘Kijk, in deze strook zitten nu al 32 kruiden. Breed glimlachend loop ik met een boer langs de ecologisch beheerde slootrand. Ik kwam voor een bak koffie, maar we moesten eerst even het veld in waar hij vol trots de resultaten van zijn beheer laat zien. Of het nou de boer is met passie voor weidevogels of de agrariër die met liefde voor haar bedrijf alles over de verschillende soorten fruit uitlegt: de liefde voor de natuur en landschap zit in het boerenbloed, maar dan moet je er wel oog voor hebben.

Afgelopen maanden heb ik voor een project van het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland in beeld gebracht wat er met een goede samenwerking nu allemaal gebeurt op het boerenland in de Groene mantel om Nijmegen. Met zeven bedrijfsportretten hebben we de kracht van lokaal samenwerken bij elkaar gebracht in een magazine dat we deze week presenteren. Een mix van bedrijven: gangbaar, in omschakeling naar biologisch, natuurinclusief of gericht op lokale afzet. Elke boer, elk bedrijf heeft een uniek verhaal. Elk bedrijf met zijn eigen groentint die bij hem en zijn omgeving past. Zeven verhalen waarin mooi zichtbaar wordt wat er nú al gebeurt en wordt bereikt''.

Lees hier het magazine

  • Lees hier de hele column op de site van Stal en Akker