Loeren Bij De Boeren

Geslaagde Inspiratiedag Loeren bij de Boeren van de VKA

De vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) blikt tevreden en positief terug op de tweede editie van ‘Loeren bij de Boeren’, gehouden op vrijdag 16 september. Ruim 240 VKA-leden, -relaties en andere geïnteresseerden bezochten VKA-melkveebedrijven voor een excursie, ontmoeting en het leren van elkaar.

Tien Achterhoekse VKA-melkveebedrijven stelden op vrijdag 16 september hun bedrijven open tijdens de tweede editie van Loeren bij de Boeren van de VKA. Ieder VKA-themabedrijf had op deze dag een eigen thema dat  was afgeleid van de 4 VKA-kringlopen: verbeteren van de ecologie, verbeteren van het rendement, vernieuwend ondernemerschap of verbinding met de maatschappij. De melkveehouders van de 10 thema-bedrijven gaven tijdens de dag een excursie op hun bedrijf. Deelnemers konden gedurende de dag met meerdere collega-boeren in gesprek.

Interactie en luisteren naar ervaringen

Het bedrijf van de familie Walvoort was 1 van deze 10 bedrijven. Het thema van dit bedrijf uit Geesteren was ‘verbeteren van de ecologie.’ Walvoort: "Wij bedenken hier niets zelf, maar kijken alles af bij collega-boeren. Dat wil ik anderen ook meegeven. Kijk naar anderen, luister naar ervaringen en bedenk of dat bij je past. Dingen die minder goed gaan op het bedrijf zijn vaak het interessantst, want waarom werkt het bij de één wel en bij de ander niet?"

Ook het melkveebedrijf van Ronald Pelgrom uit Hummelo was themabedrijf en werd door tientallen deelnemers bezocht. Pelgrom is enthousiast over het concept Loeren bij de Boeren: "Het is leuk om interactie te hebben met anderen en je gaat op een andere manier met elkaar in gesprek. Wij hebben tijdens Loeren bij de Boeren laten zien waarin we ons onderscheiden en wat de mogelijkheden zijn om op een andere manier naar jezelf en naar je bedrijf te kijken. Ik ben lid van de VKA omdat ik het belangrijk vind om een bijdrage te leveren aan een collectief dat proactief bezig is met de toekomst van de Nederlandse melkveehouderij."

Over de VKA

De vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) is een lerend netwerk van de landbouw in Achterhoek en Liemers voor een vruchtbare toekomst waarbij samen met agrariërs en partners nieuwe kennis ontwikkeld wordt. Deze kennis wordt gedeeld in de VKA-studiegroepen. VKA ging in 2013 als project van start. Sinds 1 januari 2020 is VKA een zelfstandige boerenvereniging met een boerenbestuur en ruim 300 leden bestaande uit melkveehouders en loonwerkers. Samen met de gouden partners LTO Noord, Waterschap Rijn en IJssel, ForFarmers, FrieslandCampina, Vitens, Rabobank, Provincie Gelderland, Countus, Achterhoek Ambassadeurs en Eurofins werkt de VKA aan de gezamenlijke doelen.