Vorig jaar juni liep de officiële opdracht van het Agroforestry Netwerk voor het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland af. Maar dat betekende geen eindpunt – integendeel. In die periode bouwden ze waardevolle contacten op in het natuurinclusieve ecosysteem van Gelderland. Ze behaalden zelfs meer resultaten dan verwacht en, misschien wel belangrijker: ze legden een stevige basis om het netwerk voort te zetten en uit te breiden.
Die Gelderse aanpak werkte. Dat is niet alleen hun eigen indruk, maar staat ook zwart op wit in een onafhankelijke evaluatie van Buro Bartels. De lessen uit Gelderland zijn inmiddels landelijk gedeeld: dankzij de samenwerking met Agroforestry Netwerk Nederland en in opdracht van LNV is nu in elke provincie een agroforestry-netwerk actief.

De volgende stap? Er wordt gewerkt aan de opzet van een landelijke koepelorganisatie voor de provinciale agroforestry-netwerken. Het idee: één aanspreekpunt en landingsplaats voor vragen en projecten die over provinciegrenzen heen gaan. Zo willen ze de verbinding tussen boeren, onderzoek, beleid en markt verder versterken en zorgen voor continuïteit en mooie samenwerkingen.
Ondertussen gebeurt er in Gelderland zelf ook genoeg. Sinds juni 2024 zijn er samen met 15 boeren nieuwe plannen gemaakt. Afgelopen seizoen zijn maar liefst 200 hectare agroforestry-systemen aangelegd.
Een ander hoogtepunt: de allereerste Agroforestrydag van het Oosten, opgezet in samenwerking met LTO, de Notenvereniging NMG en de Gebiedscoöperatie Oude IJsselstreek. Met 130 bezoekers, waarvan 100 boeren, was het een groot succes.
Voor komend jaar ligt er een mooi programma klaar met workshops en kennisbijeenkomsten – volledig afgestemd op de vragen en wensen van betrokken agrariërs.
Het netwerk wil méér zijn dan een verzameling losse initiatieven. Ze werken aan de oprichting van kennis-hubs: groepen boeren in een regio die samen agroforestry-kennis ontwikkelen en delen als onderdeel van hun bedrijfsvoering.
De eerste hub is in oprichting onder de naam Goed Boeren met Bomen De Liemers. Ook in de Stedendriehoek tekenen de plannen zich af, terwijl in de Achterhoek en de Gelderse Vallei steeds meer groepen opstaan die willen samenwerken.
Het doel? Dat deze hubs eind 2027 zelfstandig en stevig draaien. Dat lijkt misschien ver weg, maar elke reis begint met een eerste stap – en die zetten Gelderse boeren elke dag opnieuw.
Het jaarprogramma biedt een gevarieerd aanbod waarin praktijk, kennis en samenwerking centraal staan. Een greep uit de activiteiten:
-
24 september 2025, Ede – Studiegroep Voederbomen, presentatie tweede factsheet
-
25 september 2025, online – Themabijeenkomst Factsheet Varkens
-
10 oktober 2025, Megchelen – Themabijeenkomst Fase 1: Aanleg (praktische tips voor aanplant en boomgroei)
-
6 november 2025, online – Themabijeenkomst Fase 2: Beheer (snoeien, mulchen, irrigatie)
-
Januari 2026, Regio Stedendriehoek – Themabijeenkomst Fase 3: Oogst (financiële uitdagingen en inkomsten)
-
Januari 2026, Millingen a/d Rijn – Workshop Snoeien in de praktijk
-
Eerste kwartaal 2026 – Excursies in Nederland en Duitsland, inclusief uitwisseling met agroforestry-boeren in Nordrhein-Westfalen
Aanmelden kan eenvoudig via: info@agroforestrygelderland.nl
