GNMF De Haan Lores 5550Laag

Henri Holster vertelt over de transitie naar natuurinclusieve fruitteelt

Henri Holster is oprichter van De Fruitmotor in de Betuwe. Daarnaast is hij onderzoeker Bij Wageningen University & Research, waar hij zich bezighoudt met veehouderij. Hij is initiatiefnemer van een aantal projecten binnen het Platform in Rivierenland. Decennialang heeft hij de versobering van het landbouwsysteem en van de boer-burgerverbinding aangezien. Hij vertelt in een podcast van Boerenverstand, waarom het nu de hoogste tijd is om de handen aan de ploeg slaan.

Door de jaren heen is veel natuur verdwenen. Henri legt uit hoe hij de natuur weer wil binnenlaten in het fruitteeltsysteem. Op dat gebied is nog veel ruimte om te groeien. Een belangrijk onderdeel van deze transitie is volgens hem het beperken van natuurlijke schade aan de oogst. Samen met De Fruitmotor wordt er gezocht naar een evenwicht, met natuur als middelpunt op de weegschaal. 

De Fruitmotor probeert de transitie naar een duurzaam landbouwsysteem te begeleiden. Hierbij staat het binnenlaten van de natuur dus centraal om zo het herstel van het landschap te ondersteunen. Op deze wijze wordt aan de weerbaarheid van het systeem gewerkt. De natuur wordt hier geholpen door het toepassen van nieuwe technologie, samen met coöperatieve telers en onderzoekers van Wageningen.

Luister hier naar de podcast

 

 

Meer inspirerende verhalen

Kijk eens op: Boerenverstand podcast