Draaitomdeboeren

Het draait om de boeren

Afgelopen jaren hebben we het bodemleven verwaarloosd. Hoe kunnen we in de toekomst er voor zorgen dat we het bodemleven verbeteren? En meer aandacht hebben voor alles wat speelt in de bodem? In het project Kennis en door de praktijk werken boeren, onderzoekers en adviseurs aan maatregelen die bijdragen aan het verbeteren van de bodemkwaliteit.

Koplopers aan het woord

Het project Kennis in en door de praktijk heeft een film gemaakt om boeren en betrokkenen te inspireren. In deze film komen verschillende melkveehouders aan het woord, die zich verdiepen in bodembiologie en vermindering van kunstvoer. Doel is om de bodem van hun land weer op orde krijgen, zodat de melk ook beter wordt. Zo zegt Conny van der Top, melkveehouder: “Nu door de oorlog in Oekranië exploderen de prijzen. Kunstmest is nu soms 3 tot 4 soms wel 5 keer zo duur als wat het was. Dus daarin moet je nu wel keuzes maken. Ga je hetzelfde blijven strooien en betaal je die prijs? Of ga je kijken of het minder ook toe kan?”

Betrokken experts

Jan Dirk van der Voort, regiogroepsleider, spreekt over enorm efficiëntievoordeel als je de natuur zijn werk laat doen, bijvoorbeeld door de koe het gras in de wei zelf gaat halen. En Peter van Hoof, Organic Forest Polska, laat zien hoe je bodem analyseert om tot inzichten te komen.

Laat je inspireren door betrokken experts en door deze koplopers in natuurinclusieve landbouw: