Boomaanplant

Ontdek de mogelijkheden van agroforestry voor jouw bedrijf

Tweeënveertig boeren lieten de afgelopen 2 jaar een bedrijfsplan maken voor de inpassing van agroforestry op hun bedrijf. Dit heeft ervoor gezorgd dat er maar liefst 100 hectare Agroforestry systemen in Gelderland zijn aangelegd. Ben Jij agrarisch ondernemer en wil je meer weten over agroforestry op jouw bedrijf? Laat dan een agroforestry bedrijfsplan maken!

Wat is agroforestry?

Agroforestry is een natuurinclusief landbouwsysteem waarbij op één perceel akkerbouw, groente- of veeteelt worden gecombineerd met bomen of houtige gewassen. Het heeft economische, ecologische en landschappelijke voordelen ten opzichte van landbouw zonder bomen en/of struiken. En agrarische ondernemers die de stap al gemaakt hebben zijn vaak erg enthousiast.

 

Interesse?

Ben jij ondernemer en heb jij interesse in Agroforestry en ben jij benieuwd wat het voor jou kan bijdragen aan jouw bedrijfsmodel?

Neem dan contact op met Agroforestry@hetbuitenburo.nl. Het Agroforestry bedrijfsplan bestaat uit twee componenten. Een beplantingsplan met een landschappelijke inpassing en een economische doorrekening met een prognose voor de lange termijn en een bedrijfskundig advies.

Aanlegsubsidie

Heb je al een natuur en biodiversiteitplan, of een bedrijfsplan voor bodem, water of kringloop landbouw gemaakt? Dat is geen probleem, Een agroforestrysysteem draagt bij aan bodem en water huishouding en is goed te combineren met jouw plannen voor de verhoging van biodiversiteit op het bedrijf. Het uitgangspunt is altijd de huidige bedrijfsvoering, die we gaan versterken. De aanlegsubsidie voor agroforestry systemen van de Provincie Gelderland  loopt tot december 2024. Het agroforestrybedrijfsplan is de basis voor de aanvraag.

 

 

‘De walnotenbomen in onze kippen uitlopen hebben een dubbel doel; Zij leveren beschutting voor de kippen en op termijn inkomsten uit noten en hout’

Theo Folmer in Lunteren