IMG 20231103 163020 1

Veel belangstelling voor Masterclass Bodembiologie en Agroforestry

De Masterclass Bodembiologie en Agroforestry, op 3 november gehouden in Didam, is goed bezocht. Op de Haolderkamp, kwamen 36 boeren, wetenschappers, studenten en adviseurs bij elkaar om een masterclass te volgen over bodembiologie in het algemeen en bomen in het bijzonder. De verwachtingen waren vooraf groot. Achteraf was de animo voor een verdiepingsslag nog groter.

Theo Nieuwenhuis,en Arjan Bisschop gaven een inleiding over bodemleven en plantinteractie. Hierna gaf Howard Koster een overzicht van wetenschappelijke publicaties waarin hij verschil maakte tussen resultaten in het veld gemeten en de resultaten uit modelleringen. 
De verwachtingen vooraf waren hoog, daarom hebben deze docenten zich niet ingehouden de complexiteit van het bodemleven, de interacties met planten en bomen te benoemen. Hier werden al meteen een aantal mythes ontkracht en vermoedens bevestigd.

Toch maakt deze eerste masterclass nog maar een krasje in het vernis van kennis over het hele bodemsysteem. Het animo voor een verdiepingsslag was groot, daarom duiken wij bij de volgende masterclass dieper de bodem in.
Houd onze LinkedIn (Agroforestry Gelderland) in de gaten. Of meld je aan voor de nieuwsbrief via onderstaand mailadres. Binnenkort kun je je aanmelden voor de volgende masterclass bodembiologie en agroforestry

Veel belangstelling voor de Masterclass.

Natuurlijk nog even met iedereen het veld in!

Wat is Agroforestry

Bij Agroforestry worden bomen en struiken op het agrarisch bedrijf ingezet vanwege de economische en ecologische winst die de combinatie met de huidige teelt brengt. Met bomen en struiken kun je gebruik maken van de voordelen die bomen leveren op jouw huidige teeltsysteem, bijvoorbeeld met voederhagen. Of je kunt het bedrijf verbreden door een productgroep toe te voegen, zoals bijvoorbeeld noten. 

Zelf aan de slag

Wil jij ook met agroforestry aan de gang en kun je wel wat hulp gebruiken? Je kunt je aanmelden voor een agroforestry bedrijfsplan. Een op maat gemaakt beplantingsplan met een ondernemingsplan. Dit wordt mogelijk gemaakt via de vouchers natuurinclusieve bedrijfsplannen, de eigen bijdrage is €400,00. Vijfenveertig Gelderse boeren gingen je voor. 

Laat een plan maken

Heb je al een plan? Dan staat de subsidie Aanleg Agroforestry open. Deze subsidie van €20.000,00 van de provincie Gelderland is speciaal voor alle vormen van agroforestry in het leven geroepen. https://www.gelderland.nl/subsidies/aanleg-agroforestry

 

Aanmelden