
Op 14 en 21 juni was het tijd voor een bijzondere filmavond. Buiten, onder de bomen, draaide de film Heggeweer. De film liet zien hoe boeren met de natuur samenwerken en zette het gesprek op scherp. Wat betekent meer ruimte voor natuur in je bedrijfsvoering? En nog belangrijker: hoe kun jij als burger of bestuurder die ontwikkeling ondersteunen?
Bij Natuurboerderij Villa Bakhuis in Veessen liep het publiek eerst rond over het erf, met koffie en lokale lekkernijen. In de stal of de tuin kon je luisteren naar verhalen over natuurinclusief boeren. Na de film volgde een levendig gesprek met boeren en wethouders. Hoe kun je als gemeente, buurt of consument écht helpen? Dat leverde mooie vervolgafspraken op – én een gezellige borrel bij het kampvuur.
Een week later, bij De Weuste in Twello, was het opnieuw raak. Ook daar werd Heggeweer vertoond, voorafgegaan door een koecert: een muzikaal optreden tussen de koeien. De film en het gesprek daarna boden opnieuw een open en respectvolle uitwisseling tussen boeren en burgers. Zo werd duidelijk hoe belangrijk het is dat je samen nadenkt over natuurinclusieve keuzes op het erf en daarbuiten.
Op 24, 25 en 26 juni stonden drie ‘bloeiende wandelingen’ op het programma. Bij agrarische bedrijven in Tonden, Laren en Beemte Broekland kon je zelf zien hoe natuurinclusieve landbouw eruitziet. Lopend over kruidenrijke randen, akkers en langs watergangen werd gesproken over biodiversiteit, agrarisch natuurbeheer en de keuzes die je als boer maakt.

Tijdens de wandeling bij Brouwer in Tonden begon het programma in de stal met uitleg over de omschakeling naar agroforestry. Daarna volgde een ontdekkingstocht langs akkerkruidenranden en luzernepercelen. Je kon zelf insecten en planten determineren, vragen stellen en ervaringen uitwisselen. Zo ontstonden gesprekken over wat werkt – en wat beter kan – voor zowel natuur als boer.

De deelnemers gingen niet met lege handen naar huis. Ze kregen een zakje met bloemen- en kruidenzaad mee, om zelf een stap te zetten richting meer biodiversiteit. Maar vooral werd de vraag gesteld: hoe kun jij helpen natuurinclusieve landbouw verder te brengen? Dat gesprek gaat gelukkig door – op het erf, in de stal én aan de keukentafel.