20230822 Oogstdemo Klarenbeek 24 Van 34

Vezelhennep geoogst voor duurzaam isolatiemateriaal

Afgelopen week heeft loonwerker Hofmeijer uit Voorst zo’n 60 hectare vezelhennep geoogst. Dit deden ze met een speciaal aangepaste hakselaar. Bij het perceel stond een prachtig bord met de tekst ‘Hier groeien woningen’.  De hennep wordt namelijk geteeld om te gebruiken als duurzaam isolatiemateriaal.

Van veld naar woning

Welmoed Rijpkema van het Platform Natuurinclusieve landbouw was aanwezig bij de demonstratie op een veld in Klarenbeek. De vezelhennep werd met een speciale hakselaar gehakseld. De vezelhennep blijft een week op het land liggen om te drogen. Daarna wordt het in balen geperst om vervolgens vervoerd te worden naar Groningen. Hier vindt de verwerking plaats van dit product tot duurzaam isolatiemateriaal.

Voor duurzame woningen

Eén hectare vezelhennep is namelijk goed voor 70 tot 90 vierkante meter isolatiemateriaal en legt bovendien ook nog eens 14,5 ton CO2 vast. Voor de teelt van vezelhennep zijn geen pesticiden of kunstmest nodig. Het zorgt voor een gezonde bodem en draagt bovendien bij aan meer biodiversiteit.

Een mooi concept!

We zijn als platform dan ook in gesprek hoe we deze keten verder kunnen versterken. Zodat er meer potentie ontstaat voor dit soort duurzame teelten en initiatieven.