Open Dag De Marke

Kennisfestival bij De Marke

Op zaterdag 9 september 2023 is er op Agro-innovatiecentrum De Marke in Hengelo (Gld) een open dag in de vorm van een kennisfestival. Er is een uitgebreid programma met workshops, rondleidingen en een plein van de toekomst.

 

Waar?              Agro-innovatiecentrum De Marke, Roessinkweg 2 in Hengelo

Wanneer?        zaterdag 9 september

Hoe laat?          tussen 10.30 en 16.00 uur

 

Op het kennisfestival krijg je nieuwe inzichten en innovaties, praktijkvoorbeelden en praktische handvatten waar je als boer morgen al op je eigen bedrijf mee aan de slag kan. Neem een kijkje op De Marke en volg een rondleiding. Of volg een kennissessie passend bij de 4 pijlers van onderzoek: kringlooplandbouw, natuurinclusieve landbouw, klimaatrobuuste landbouw en precisielandbouw. Tijdens een van deze kennissessies is er ook aandacht voor het project Houtwal 2.0. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het platform.

9 september
Hengelo (gld)
Fleur Brinke
4 interessante kennissessies
  • Volg bijvoorbeeld de sessie over Kringlooplandbouw: De cirkel rond voor alle inzichten in de teelt van gewassen voor biobased bouwen, samenwerkingen tussen akkerbouw en veehouderij en verschillende soorten gewassen.
  • Hoe zorgen we ervoor dat natuurinclusieve landbouw rendabel wordt? Wat zijn de nieuwste inzichten voor kruidenrijk grasland? Wat is de functie van een houtwal? Vind de antwoorden tijdens de sessie Natuurinclusieve landbouw: De natuur verrijken.
  • In de sessie over Voeding en Emissie: How low can you go? nemen we de bezoekers mee in het verhaal wat we bij Agro-innovatiecentrum De Marke doen om stikstof en methaanemissie te verlagen. Dit doen we bijvoorbeeld door scherp te voeren, maar hoe werkt dat in de praktijk?
  • Klimaatadaptatie: Goede bodem boert beter is een sessie over de nieuwste inzichten rondom een gezonde bodem. Hoe verlopen de proeven waarbij klei is toegevoegd aan zandgrond? Hoe zit het met bodemvruchtbaarheid en wat zijn de nieuwste inzichten voor beregenen of dripirrigatie?

De sessies worden continu aangeboden. Zo kan je je eigen programma samenstellen.

 

Goede balans sleutel tot geluk

Het kennisfestival heeft als rode draad: waar word jij gelukkig van?

  • Hoe zorg je ervoor dat je als boer klaar bent voor de uitdagingen van morgen?
  • Hoe blijf je daarin innoveren en ontwikkelen?
  • Hoe zoek je daarin een goede balans; waar word jij gelukkig van?

Van 12.30 uur tot 13.30 uur is er in de hoofdtent een kennissessie met als thema Waar word ik gelukkig van? met Jantien Klein Ikink. Jantien is altijd op zoek naar mooie verhalen achter de mens. Ze gaat in gesprek met 3 agrarisch ondernemers met elk hun eigen verhaal: Ellis Lugtenberg, Christian Muilerman en Harry Grevers. Laat het maar aan haar over om het thema verder uit te diepen.

Plein van de toekomst

Daarnaast is er een plein van de toekomst waar kennispartners van Agro-innovatiecentrum De Marke zich presenteren: Onder andere Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) met het Markemodel, De Innovatie Coöperatie met biobased bouwen en het vergaderpaviljoen, Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA), NPPL deelt resultaten van NIR-metingen. Bemest op zijn Best, toont hoe je nauwkeurig kan bemesten en GPX Solutions laat een zelfrijdende trekker zien. Agri Technics toont de Pulstec Meststof Injecteur en Qlobel zaait gewassen met een drone.

Nieuwe ontmoetingen en kennis delen

Ook aan de kleintjes is gedacht en er is genoeg vertier. Tijdens het kennisfestival staan nieuwe ontmoetingen, het delen van kennis en ervaring en gezelligheid centraal. Het is goed toeven in de hoofdtent met lekker eten en drinken.

Meer info en bekijk het programma