Stichting Landschapsbeheer Gelderland Website 9 Bron Marcel De Bont

Maak kennis met melkveehouderij De Klaver

Op het biologische melkveebedrijf De Klaver in Angerlo hebben twee buitenwerkdagen plaatsgevonden. Vrijwilligers hebben de handen uit de mouwen gestoken en hebben Astrid en Wilbert van der Cruijsen geholpen met het onderhoud van de struweelhagen en houtsingels op hun bedrijf.

Melkveehouderij De Klaver op landgoed Bingerden kenmerkt zich door de grote hoeveelheid struweelhagen en houtsingels. Alle percelen zijn omzoomd met meidoorn, in totaal goed voor zo’n 14 kilometer. Toch willen Astrid en Wilbert van der Cruijsen aan de slag met de biodiversiteit: ze willen meer variatie in soorten, zodat de koeien er van kunnen eten. Bij het onderhoud van al die landschapselementen kunnen ze wel wat helpende handen gebruiken. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) begeleidt op dit bedrijf de nieuwe boerderijwerkgroep die de handen uit mouwen steekt en aan de slag gaat met het onderhoud. Deze groep maakt onderdeel uit van het project: Versterken van lokale netwerken boeren, burgers en vrijwilligers.

Wilbert en Astrid zijn in 2007 op landgoed Bingerden in Angerlo gekomen met hun biologische melkveehouderij. De 70 koeien en 40 stuks jongvee grazen op de kruidenrijke graslanden en in nabijgelegen natuurgebieden langs de IJssel. Wilbert: “Biologische landbouw houdt rekening met het milieu en dierenwelzijn. De dieren krijgen veel ruimte en er wordt geen chemie gebruikt. Deze vorm van landbouw past goed bij landgoed Bingerden.”

Lees hier het hele interview met Wilbert en Astrid van der Cruijsen op de website van Stichting  Landschapsbeheer Gelderland.

Bron: Stichting Landschapsbeheer Gelderland