GNMF Bertus Oldenhave Hoge Resolutie 8593 (Fotograaf Annemieke Kok)

Project 'Zorg voor Bloemen' nu echt van start

De eerste bloemenmengselzaden zijn op de Nationale Zaaidag, 22 april 2021 gezaaid op zorgboerderij de 'Witte Schuur'. Wethouder Joost Reus hielp een handje mee. Dit gebeurde vanuit het project 'Zorg voor Bloemen'. Dit regionaal initiatief heeft als doel de regio voorzien van inheems en lokaal gekweekt bloemzaad, geproduceerd op een sociale en inclusieve manier. In dit geval door medewerkers van de zorgboerderij te Culemborg. De afgelopen tijd is er door de De Fruitmotor en partners veel energie ingestoken om dit project van de grond te krijgen.

Meer vraag naar inheems zaaigoed

Gemeenten en inwoners hebben steeds meer behoefte aan biodiversiteit. Hierdoor is er meer aandacht voor inheemse bloemen. Dit is belangrijk, aangezien inheemse bloemen bijdragen een meer lokale biodiversiteit. Deze ontwikkeling leidt hoogstwaarschijnlijk naar een forse stijging naar de vraag van inheems bloemzaad. In het project 'Zorg voor Bloemen' willen verschillende partners samen bloemzaad voor de regio produceren om in die vraag te voorzien. 

Eerste proef

Dit jaar voert De Fruitmotor een eerste test uit op locatie en uiteindelijk is het doel de teelt van bloemzaad verder op te schalen. De geplande looptijd is drie jaar en daarna hopen we voldoende kennis gegenereerd te hebben zodat andere partijen hier zelf mee aan de slag kunnen. Op deze manier kunnen wij gezamenlijk de regio van inheems, duurzaam en ook sociaal bloemzaad voorzien.

Meer informatie

Bron: De Fruitmotor