Met De Hand Geplant Fotograaf Wim Wilmers

Tweede editie cursus ‘Ontwerp je eigen voedselbos’ van start

Na de succesvolle eerste editie van vorig jaar organiseert Natuur en Milieu Gelderland ook dit jaar een cursus Voedselbosontwerp. In acht vrijdagen vanaf 29 april tot oktober 2022, komen de deelnemers tot een eigen basisontwerp. Inschrijven kan tot en met 27 maart.

De cursus is bedoeld voor enthousiaste particulieren, buurtinitiatieven, landgoederen of experimenterende boeren die op 0,5 tot 5 hectare grond in Gelderland een voedselbos willen starten. Daarbij gaat het vooral om voedselbos met doelen als lokale zelfvoorziening, zorg, recreatie en/of educatie. Voor projecten die primair gericht zijn op commerciële agrarische productie is deze cursus minder geschikt. De precieze invulling van de cursus wordt mede bepaald aan de hand van de projecten van de cursisten, die tijdens de cursus stap voor stap hun eigen ontwerp maken.

De cursusdagen worden grotendeels gehouden op bestaande voedselboslocaties, zoals Ketelbroek in Groesbeek, Nieuwe Erven in Brummen en Voedselrijk in Ede. De docenten zijn allemaal betrokken bij eigen voedselbosprojecten en hebben samen jaren aan ervaring met voedselbosontwerp, bosbouw, regelgeving en permacultuur. Zij weten alles over de ecologische functies van een voedselbos, maar ook over beleid en regelgeving, kosten, opbrengsten en beheer.

Praktische informatie

De cursusdata staan gepland op 8 vrijdagen, van 10 uur tot 16.30 uur.

  • Data: 29 april, 13 mei, 10 juni, 24 juni, 8 juli, 9 september, 30 september, 28 oktober.
  • Kosten: 750 euro

Meer informatie en inschrijven

Meer informatie

Deze cursus maakt onderdeel uit van het project Voedselbossen en agroforestry

Bron: Natuur en Milieu Gelderland