Alex Datema

''We moeten naar een andere manier van financieren''

Alex Datema, directeur Food & Agri bij Rabobank Nederland, was één van de sprekers op de eerste Gelderse natuurinclusieve landbouwdag dinsdag 14 november. In een kort videogesprek nadien gaat hij dieper in op de rol én de visie van de Rabobank op natuurinclusieve landbouw. “Wie boer wil blijven moet duurzamer worden.”

“Ik weet ook niet hoe de landbouw er over 15 jaar uit ziet, maar ik weet wel dat die natuurinclusiever zal zijn.”

“Ja, het moet allemaal anders, maar je kunt morgen met kleine stapjes beginnen.” Zo begint Alex Datema zijn antwoord op de vraag wat het belangrijkste is voor boeren die natuurinclusieve stappen willen zetten. “Ik weet ook niet hoe de landbouw er over 15 jaar uit ziet, maar ik weet wel dat die natuurinclusiever zal zijn.”

De voormalige voorzitter van BoerenNatuur geeft verder aan dat financiële gezondheid en duurzaamheid voor de Rabobank even zwaar wegen. “Een bedrijf dat in de toekomst niet duurzaam produceert heeft geen toekomst.”

Nieuwe financieringsvormen

Om boeren die natuurinclusiever willen boeren te helpen hanteert de Rabobank lagere rentes en werkt ze met andere aflossingsperioden. Maar Datema erkent dat er meer nodig is. “We zullen echt op zoek moeten naar andere manieren van financieren. Dat is één van de grote uitdagingen de komende jaren.”

Terugblik

Alex Datema was een van de sprekers op de natuurinclusieve landbouwdag op 14 november in Aalten. Meer weten over deze dag?

Kijk hier voor een terugblik