Rendement1

Een beter bodemleven: zo bereik je dat!

Het wordt vaak gezegd: een meer duurzame, natuurinclusieve manier van boeren begint bij de bodem. Maar hoe doe je dat? En welk voordeel heb ik er op termijn dan van als boer, als ondernemer? Een verdiepende kennisvideo schetst 5 concrete handvatten die leiden tot een gezonde bodem. En laat drie boeren aan het woord die ze met succes hebben toegepast, maar ook vertellen welke hobbels ze hebben ervaren.

Een gezonde bodem, gezonde dieren, gezond voedsel en een gezonde omgeving. Dit vierluik klinkt steeds vaker als de basis voor meer duurzaam boeren. Voor een bedrijfsvoering die optimaal gebruik maakt van de natuur. En ja, die natuurlijke rijkdom begint in de bodem. Maar hoe ontsluit je die rijkdom? Daarom heeft het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland een kennisvideo gemaakt wat je als boer kunt doen om de bodem, of beter gezegd het bodemleven, weer tot volle wasdom kunt brengen.

Vijf handvatten

De video is opgebouwd rondom vijf concrete handvatten:  

  1. Beperk zoveel mogelijk de inzet van chemie
  2. Beroer de bodem zo min mogelijk
  3. Houdt de bodem altijd bedekt
  4. Streef naar diversiteit
  5. Verwerk zoveel mogelijk organische stromen

Elk handvat wordt uitgebreid toegelicht en uitgediept, gebaseerd op de kennis en ervaring van vele bodemdeskundigen in binnen- en buitenland. Daarnaast vertellen drie boeren, twee melkveehouders en een akkerbouwer, hoe ze het betreffende handvat concreet toepassen op hun bedrijf. Waarom ze dat doen en wat ze dat oplevert!

Trailer Bodem

Kennisvideo Bodem

Rijke bodem

Benieuwd wat jij kunt doen om de potentiële rijkdom van de bodem onder jouw bedrijf aan te boren? Bekijk dan hier de korte trailer. Of ga er meteen voor zitten en bekijk hier meteen de hele video!

Maar er is meer! Je kunt je ook aanmelden voor de eerste Gelderse natuurinclusieve landbouwdag op dinsdag 14 november. Waar je onder andere kunt deelnemen aan de workshop ‘Bodem, breng de basis tot leven’. Aanmelden kan hier! We hopen je te ontmoeten op Suzie’s Farm in Aalten!

 

Meer weten over de bodem?
Lees hier het kennisverhaal over de bodem