GNMF Bertus Oldenhave Hoge Resolutie 8593 (Fotograaf Annemieke Kok)

Verhalen van ondernemers

Naast de zes inspiratiebedrijven verzamelen we hier inspirerende verhalen van boeren in Gelderland, die iets doen op het gebied van natuurinclusief.

‘De natuur beter integreren in je bedrijfsvoering’

Zeker, het melkveebedrijf van de familie Lankhorst is onderdeel van een landgoed. Maar dat is voor hen niet dé reden om natuurinclusief te boeren. Door te boeren mét de natuur kun je bijvoorbeeld toe met minder kunstmest. Wordt de bodem weer terug gezet in haar kracht met alle voordelen van dien. Het enthousiaste relaas van een van de zes Gelderse inspiratiebedrijven natuurinclusieve landbouw.

Lees het hele verhaal

In de Gelderse Waard is samenwerken de basis voor meer biodiversiteit

De jonge ondernemers, akkerbouwer Jan Huigen en biologisch melkveehouder Sander Tiecken, zijn een paar jaar geleden een nieuwe uitdaging aangegaan in de Gelderse Waard. Zij pachten hier gronden van Stichting Twickel en met onder andere subsidie van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer via het Collectief Rivierenland wordt natuur en landbouw meer en meer met elkaar verweven. Deze jonge ondernemers vertellen graag hoe het ook anders kan.

Lees hier het hele verhaal

Arjen van Buuren vertelt zijn verhaal over natuurinclusief ondernemen

Arjen van Buuren, boert natuurclusief op Landgoed Velhorst en vertelt in de Boerenverstand podcast waarom hij in 2018 samen met zijn vrouw Winnie heeft gekozen voor natuurinclusief ondernemen.

Luister de podcast 

Henri Holster vertelt over de transitie naar natuurinclusieve fruitteelt

Henri Holster is fruitteler en oprichter van De Fruitmotor in de Betuwe. Daarnaast is hij onderzoeker Bij Wageningen University & Research, waar hij zich bezighoudt met veehouderij. Hij is initiatiefnemer van een aantal projecten binnen het Platform in Rivierenland. Decennialang heeft hij de versobering van het landbouwsysteem en van de boer-burgerverbinding aangezien. Hij vertelt in een podcast van Boerenverstand, waarom het nu de hoogste tijd is om de handen aan de ploeg slaan.

Luister de podcast

 

Boer Pieter in gesprek met boswachter Esther

"We hebben best verschil van inzicht en deels een ander belang", melk zeggenveehouder Pieter Brouwer en boswachter Esther Rust op de website van Natuurmonumenten tijdens een wandeling op het land van Pieter. Maar ze zijn het erover eens dat ze samen het landschap maken. “Het is dus heel logisch om samen te werken. De crux zit in samen beter communiceren. "

Lees hier het hele verhaal

Lidy en Bertus Oldenhave aan het woord

Lidy en Bertus Oldenhave van boerderij 't Lankhof in Aalten zorgen ervoor, samen met veertig andere boeren, dat de patrijs zich weer thuis voelt in de Achterhoek. Dat doen zij door stroken van hun land in te zaaien met graan en zaadrijke bloemen. En dat bevalt de patrijs. Het aantal paartjes nam in vijf jaar toe van 3 naar 42.

Lees hier het hele verhaal

Boer Hans Nieuwenburg wint prijs Deltaplan Veehouderij

Melkveehouder Hans Nieuwenburg uit Spankeren heeft de grote prijs van het Deltaplan Veehouderij gewonnen. De vakjury over zijn bedrijf De Nieuwenburgt: ''Het is een mooi voorbeeld van het bouwen van een kleinschalig, extensief veehouderijbedrijf inclusief afzet op basis van goed netwerken in je directe omgeving. Daarmee kunnen ze een inspiratiebron zijn voor andere bedrijven.''

Lees hier het hele verhaal